TvåBlirTre

Alla inlägg under december 2009

Av Jacquline - 17 december 2009 17:10

Bebisen
Din bebis blodcirkulation är nu komplett och helt fungerande. Navelsträngen fortsätter att växa och bli tjockare alltmedan blodet strömmar med avsevärd kraft igenom för att förse bebisen med syre och näring. Moderkakan är nu nästan lika stor som bebisen.


Storleken kommer att fördubblas under andra halvan av gravid iteten. Bebisen är nu c:a 18 cm lång från huvud till stjärt och väger ungefär 300 gram.


Nu mognar de olika organen. Matsmältningssystemet fungerar redan på ett grundläggande sätt och bebisen kan svälja fostervatten och ta upp vatten och socker och sedan göra sig av med restprodukterna. Denna mekanism är en förberedelse på livet utanför livmodern.


Bebisen reagerar nu på ljud och röster utifrån och kan lätt skilja på mamma och pappas röst. Bebisen känner nu även av smekningar på mammans mage.


Du
I princip alla kan nu se att du är gravid! Din livmoder borde nu kännas ungefär 2 cm ovanför din navel. Du har antagligen ökat 4-7 kg i vikt och allteftersom bebisen börjar bilda sina fettreserver kommer också din vikt att öka. Under de kommande 10 veckorna kommer du att gå upp ungefär hälften av den totala viktökningen under hela graviditeten.


Du kanske också märker av en ökad aptit eftersom du behöver 500 kcal mer per dag för att försörja din ökade ämnesomsättning. Det är bra att undvika mat som innehåller mycket fett, socker och kalorier, och istället äta frukt, grönsaker, spannmål och anndra naturliga baslivsmedel.


En del upplever ovanliga starka begär efter mat, och även efter sådant som inte är mat; såsom cigarettaska, kol och öl. Bli inte förvånad om dina ben svullnar upp under dagen. Detta kan avhjälpas genom att sätta fötterna i högläge någon eller några gånger under dagen. Blir svullnaden kraftig så bör du genast kontakta barnmorskan eller läkare för kontroll; särskilt om du har andra symptom så som huvudvärk och flimmer för ögonen.

  

Av Jacquline - 16 december 2009 15:00

Jag är absolut inte emot abort, jag har själv gjort abort en gång. Jag var absolut inte redo och är man inte redo tror inte jag att man kan ta hand om sitt barn lika bra, vilket barn är värda, dem SKA ha de bästa föräldrarna och den största kärlek som går att få och om man inte känner att man kan ge de så ska man få göra abort. Fast gränsen att man får göra abort t.o.m vecka 18 är enligt mig lite extrem, förrut tänkte jag inte så men nu när man varit i vecka 18 och är lite mer insatt i hur utvecklat barnet är i olika veckor så förundras jag över hur det kan vara tillåtet. Upp till vecka 12, upp till vecka 15 vid särskilda skäl skulle kännas rimligare, faktiskt. Jag får lite kluvna åsikter om abort, min första tanke är att man inte ska sätta barn till världen som man inte kan ge det som de behöver, nästa tanke blir, har man skapat ett barn så får man väl ta sitt ansvar. Det ansvaret skulle kunna vara att man tar bort barnet som man känner att man inte är redo för visserligen. Ne efter vecka 12 tycker jag att man ska ha särskilda skäl till att få ta bort det egentligen. Att ta bort ett barn i vecka 18 känns ruskigt fel asså. Det känns lite som att exempelvis narkomaner som får barn, ska vi döda dem barnen bara för att föräldrarna inte kan ta hand om dem. Ne, de finns massa fina familjer som är villiga att ta han om de barnen, samma gäller väl de oönskade barnen oxå kan jag tycka. Nu tänker antadligen många "men det är ju långt ifrån samma sak.." De tänker jag oxå men egentligen är de i princip samma sak, man kan ge ett litet barn en tablett och barnet lider garanterat inte mer än de som aborteras i magen om vi ska extrema.


Frågan om man ska göra abort när man får reda på att ens barn har vissa avikelser är oxå krånglig. På mitt första UL hittade dem systor i hjärnan hos honom vilket kunde tyda på kromosomfel så jag blev vidareskickad till en specialistläkare som tittade och förklarade lite närmare. Jag valde att göra ett fostervattensprov. Som tur var visade det att mitt barn är fullt frisk, systorna i hjärnan är det många foster som har och dem växer oftast bort innan vecka 24. Men när läkaren berättade vad systorna innebar fick jag panik, de var 3 olika kromosomskador, 2 av dem skulle innebära att barnet inte kunde överleva över 2 års ålder. Den tredje var Down Symdrom. Det som skrämde mig mest i den stunden var att de skulle vara Down Symdrom! Andledning till det är att de andra 2 alternativen var självklara, jag föder INTE ett barn som bara överlever i 2 år och under dem åren kommer han bara lida. Men barn med Down Symdrom kan växa upp vara hur lyckliga som hälst med dagens sjukvård så att göra abort i det fallet känns fruktansvärt egoistiskt faktiskt. Först tänker man, jag kommer inte kunna ta hand om ett barn med Down Symrom på det sättet som han behöver. Men sen tänker man vidare och funderar på varför jag egentligen vill ta bort det. Är det för att jag vill ha ett perfekt barn som alla andra eller är det för att jag inte tror att jag kan ta hand om det? Det är svårt att vara helt ärlig mot sig själv i den situationen. Men pojken är frisk så jag slapp tänka på de.


Folk blir alltid upprörda när man pratar om abort, de är inte min mening att göra så nån känner sig stött, bara en liten fundering och jag säger inte att jag tycker folk som gjort sena aborter gjort fel. Men jag skulle efter det här aldrig klara av att göra en abort efter vecka 10 tror jag. Sen vad andra gör är helt upp till dem.

Av Jacquline - 16 december 2009 08:26

Snöskyfflare har noll respekt för att de finns folk som är lediga asså. Tar bort snö från cykelbanan, herregud ska folk upp och cykla halv 8 på morgonen så får dem väl gå med cykeln? Och igår, telefonförsäljare, där finns en baktanke! Folk är inte riktigt klara i huvudet innan 8 så då ringer dem då så kan de lura dubbelt så många människor.


Ne, lite ironi, fast de där med telefonförsäljare vet jag inte. Dem är för jäkla jobbiga -.- Jaja, that's life :D Kom hem runt 22 från Liseberg igår, riktigt mysigt där på julen, konstsnö på allting där inne så lite julstämning ändå fast det regna hela vägen från halmstad. Idag snöar det såklart, svårt att skyffla cykelbanan om där inte är någon snö visserligen.. Well well, idag vet jag inte vad som händer, ska hem till Mick sen iallafall. Det tar ungefär en dag att komma dit så jag behöver väl inte fundera på vad som ska göras. Nej okej, 1 timma, lite mindre. Men det är så segt. Tänk att man suttit där i nästan 2 år för att träffa honom var, varannan dag, DET är kärlek! Fast de föregående 1,5 åren har jag dessutom suttit på en moped hela den vägen, i alla väder vill jag lova. Storm, skyfall och snöstorm. Tyvärr tror jag faktiskt inte ens att jag överdriver där ;P Fast nu har jag blivit gammal och klok så jag håller mig till den trygga lokaltrafiken ;D


Frågorna på frågestunden tar jag och svarar på i morgon förresten.

Nu ska jag ta en liten dusch och äta frukost :) Puss!

Av Jacquline - 15 december 2009 09:48

Så var det tisdag! Ledig idag så ska åka upp till Göteborg och kika runt lite med mamsen, sen blir det Liseberg ikväll, myspys :)

Men nu ska jag ta en dusch och käka lite frukost.

 

En gosig overall till lillprinsen i dagens paket. Bebiskläder asså.. jag blir helt svag :P Oerhört duktigt av mig att lyckats hålla mig undan från att köpa massa. Mycket roligare att köpa när han e född sägs de, så dem pengarna ska jag försöka lägga på hög och frossa i när knodden kommer istället.. Får se hur bra jag lyckas med detta..... ;)

  



Av Jacquline - 14 december 2009 20:08

Fått några önskemål om frågestund idag, så jag kör väl till med en liten frågestund helt enkelt :) Bara att fråga på nu folket!

  

Av Jacquline - 14 december 2009 16:51

Alla julklappar är klara!! Mitt hjärta är hundra kilo lättare och första gången i mitt liv känner jag mig nöjd med det jag köpt oxå, underbart! Halvsur på min bank bara, eller helsur. Ringde för 1-2 veckor sen och frågade varför i princip alla mina pengar var reserverade, fick nått luddigt svar men att de skulle vara tillgängliga den 14e igen.. Var dem det? Nej men däremot var den reserverade summan ännu högre! Så jag ringde igen och då påstod hon att pengarna skulle vara tillgängliga ikväll.. Suck.. Varför ska jag va fattig i 2 veckor för att banken krånglar till de. Service i högklass!


Jaja annars bara skola och kurator idag, såg nån film på samhällskunskapen, När mörkret faller som handlade om hedersmord och kvinnomisshandel. Jag försöker förstå men.. nej de går inte. Kvinnomisshandel försöker jag inte förstå och kommer aldrig försöka förstå heller men hedersmord? de har med religion och göra och vissa människor har vääldigt stark tro, eller egentligen har de väl mer med kultur att göra i och försig. Sak samma, har ändå svårt att fatta hur man kan ha SÅ stark tro att man frivilligt kan döda sina egna barn bara för att dem "skitar ner" familjen. Oavsätt vilken tro man har så älskar man väl sina barn lika mycket, känns det som. Och hur kan man frivilligt döda den man älskar för att personen "smutsar ner". Smutsa ner mig hur mycket du vill bara jag har kvar dem jag älskar så skiter jag fullständigt i hur de övriga folket ser på mig tänker jag... man riskerar ju visserligen att förlora övriga familjen som man troligen älskar Men hur kan då övriga familjen lämna dem man älskar.. Ojj vad långsint det blev.. Nu slutar vi tänka på de ^^ Ni förstår vad jag menar ändå tror jag ;)

Av Jacquline - 14 december 2009 09:05

Monday morning again! Fruktansvärt vad tiden går snabbt asså :O Well well dåligt med uppdatering i helgen. Ullared i lördags som sagt, hitta inte så mycket, hårgrejs och faktiskt lite mammakläder, lr egentligen bara en tunika som är köpt på mammaavdelningen sen resten vanliga kläder som tillåts att växa i, haha :D Resten av helgen tillbringades hos älsklingen. Bara mys och gjorde inget speciellt. De e härligt! Idag blir det skolan sen kuratorn, obligatoriskt att man ska gå till kuratorn om man är under 18 och väntar barn nu tydligen, jag hade inte valt de annars men jag är faktiskt väldigt glad att det var obligatoriskt för de känns skönt, hon är så positiv alltid. Känns alltid bättre när man går där i från även om man inte tyckte et kändes svårt innan man gick dit.

Men nu måste jag kila iväg till skolan igen i den här äckligt ruggiga kylan :S .. Men det snöar iallafall! :D Ytterst lite... men hoppet finns att man en endaste gång till i li   vet till kan få uppleva snö på julafton igen, även om den chansen oxå är ytterst ytters liten..

Kram och Puss

Av Jacquline - 12 december 2009 08:25

Morron morron :) Vakna självklart kvart i 8 på en lördag. Menmen bara yttligare några förväntansfulla timmar att fördriva... typ. Inte min första tanke dock. Well well idag blir det Ullared med mamma sen hem till älsklingen :) Skulle dit igår egentligen men stannade hemma, fredagsmys med min kära mor istället ^^ Baka pizza och kladdkaka med maschmalows (stavning?) med mariannefluff till. Men fluffen skulle stå i kylen i 6 timmar så de får bli till frukost idag istället ;D Idol blev de självklart iallafall med glass och massa godis haha, jaja Erik var iallafall överlägsen, helt klart!

Men nu ska jag kila iväg och dejta duschen :) Puss<3


Magen fick en helsööt sån där man har över sängen i adventskalendern idag! Jag smälter ^^ tycker tiden kan rappa på lite så jag kan få ligga och snusa på min lilla ängel :) menmen den som väntar på nått gott väntar väl aldrig för länge får jag anta. 9 månader är en kort tid när man jämför med ett helt liv. Så jag ska bara njuta.

  

Presentation


Skriver om mitt liv som 17 årig mamma till Lowe. En liten prins född 29 April 2010.

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3 4 5
6
7 8
9
10
11
12
13
14 15 16 17
18
19
20
21
22
23 24 25
26
27
28
29 30 31
<<<
December 2009 >>>

Senaste inläggen

Dagens länkar

Dagens Länkar

bubbelroom

Kategorier

Arkiv

RSS

Sidor

Sök i bloggen

Bloglovin

Bli mamma

Lnk Juice


Ovido - Quiz & Flashcards